Kinderboekenhuis - Winsum (GR)

Basisonderwijs

Voor de groepen 1 tot en met 8 hebben we verschillende leskisten. Op verzoek kunnen we ook een gastles verzorgen in de klas. 

Meer informatie of een leskist reserveren? Neem contact met ons op!


Onderbouw

  • Lespakket ‘Centsprenten en Dieren’ voor groep 1 tot en met 4 van de basisschool

Klik op deze link om de video van de maker van het lespakket te zien.


Midden- en bovenbouw

  • Leskoffer 'Boeken en Bommen' voor groep 4 tot en met 8

Een unieke leskist voor midden en bovenbouw van het basisonderwijs:
Deze leskist draait om vijf boeken over Groningens Ontzet, ook wel bekend als 'Bommen Berend'. In 1672 speelde deze belangrijke historische gebeurtenis zich af in de Provincie Groningen en die herdenken we nog ieder jaar op 28 augustus. In 2022 is dit precies 350 jaar geleden!

Het KinderBoekenHuis heeft jeugdboeken in de collectie (bedoeld voor de leeftijd 10 - 18 jaar) die geschreven zijn over deze gebeurtenis en de historische periode waarin zich dit afspeelde. Wij hebben dit door middel van passende lessen vertaald naar het niveau van groep 4 tot en met groep 8 van het basisonderwijs. De leskist, met de titel ‘Boeken en Bommen’, heeft het volgende hoofddoel: de leerlingen leren aan de hand van vijf jeugdboeken uit het KinderBoekenHuis over het Groningens Ontzet in 1672 en werken toe naar een culturele presentatiemiddag over dit onderwerp.

De leskist bestaat uit zes tot tien lessen die aansluiten bij verschillende leergebieden, waaronder: muziek, beeldende kunst, drama, geschiedenis, aardrijkskunde en taal.

  • Lesdoos 'Tweede Wereldoorlog' voor groep 7/8

Deze leskist gaat over twee soorten boeken:

  1. Boeken die geschreven zijn ín de oorlogsjaren 1940 - 1945  
  2. Boeken die geschreven zijn óver de oorlogsjaren 1940 - 1945

De leskist is gevuld met een aantal voorbeeldboeken en een handleiding voor de leerkracht vol met lesideeën. 


Voortgezet onderwijs

Leerlingen kunnen bij het KinderBoekenHuis terecht voor werkstukken en presentaties. Onze vrijwilligers staan klaar om hen te helpen bij vraagstukken over de meest uiteenlopende thema's die een relatie hebben met kinderboeken.

Docenten en leerlingen kunnen contact opnemen via mail, telefoon of simpelweg even langs komen tijdens openingstijden. 


Hoger onderwijs

Voor studenten aan universiteit en HBO, zoals de Pedagogische Academie, is de collectie kinder- en jeugboeken een schat aan waardevol studie- en stagemateriaal. Studenten en docenten zijn van harte welkom!